Bloementapijt 2022
Ontdek het Bloementapijt 2022
& Persdossier

Bloementapijt: een kortstondig spektakel op het mooiste plein ter wereld!
Panoramisch zicht vanop het balkon van het Stadhuis
12 augustus 2022: 15u-18u (laatste toegang: 17u30)
13-15 augustus 2022: 10u-22u (laatste toegang: 21u30)
Na bijna twee jaar afwezigheid maakt het Bloementapijt zich op om de kasseien van de Brusselse Grote Markt opnieuw op te fleuren. Het wordt een echte terugkeer naar de roots met een herinterpretatie van het allereerste tapijt uit 1971!
Het Bloementapijt is 70 meter lang en 24 meter breed. 1.680 m² begonia’s, dahlia's, gras en boomschors.
Een honderdtal vrijwilligers legt het volledige tapijt in minder dan zes uur tijd.
Het Bloementapijt van Brussel wordt sinds 1986 om de twee jaar op de Grote Markt geïnstalleerd. De eerste editie vond plaats in 1971.
Om de twee jaar biedt het Bloementapijt de ideale reden om over de Grote Markt te flaneren, te genieten van de gotische architectuur, de bloemengeuren op te snuiven en de details te bewonderen. Sluit dit uitzonderlijke spektakel af met een bezoekje aan het balkon van het Stadhuis, met een prachtig overzicht op het meesterwerk. 's Avonds geniet je van een feeëriek licht- en geluidsspektakel op de Grote Markt.
Dat was het werk van de tuinarchitect Etienne Stautemas, die in 1927 geboren werd in Zottegem. Hij studeerde af aan de Gentse tuinbouwschool en begon in het begin van de jaren 50 bloementapijten te ontwerpen. Deze ‘bloemenkleedjes’ – in vergelijking met het bloementapijt van Brussel – waren eenvoudiger en kleiner, maar bestonden toch al hoofdzakelijk uit begonia’s, de bloemsoort waarmee ook nu nog wordt gewerkt.
Na jaren van uitproberen en rekenen vestigde het team van Etienne Stautemas en designer Mark Schautteet zich als dé specialist op het gebied van de creatie van immense bloementapijten, met geavanceerde kleuren en ingewikkelde ontwerpen. Het team creëerde meer dan 180 tapijten, in Gent, Brugge, Keulen, Luxemburg, Parijs, Londen, Amsterdam, Den Haag, Wenen, Valencia en zelfs Buenos Aires en Columbus in Ohio. Maar “op geen enkele andere plek was het tapijt zo magnifiek en verzorgd als op de eeuwenoude en unieke Grote Markt van Brussel”.
De Grote Markt is het historische hart van Brussel. Gotiek staat er broederlijk zij aan zij met weelderige barok, neoclassicisme en neogotiek. Zijn bewonderaars noemen de Grote Markt niet voor niets ‘het mooiste plein ter wereld’! Zijn bouw ging van start in de 15de eeuw, met de hallen, de gildehuizen en een stadhuis. Tijdens een drie dagen durend bombardement door het Franse leger werd de Grote Markt in 1695 bijna volledig verwoest, maar daarna werd hij in minder dan vijf jaar tijd heropgebouwd, voornamelijk dankzij de gilden. De toren van het Stadhuis is ongeveer 96 meter hoog. Het Bloementapijt dat om de twee jaar de Grote Markt siert is de ideale gelegenheid om deze parel van de Belgische architectuur en het Belgische erfgoed te (her)ontdekken. Sinds 2000 staat de volledige Grote Markt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Om de twee jaar verenigt de vzw Bloementapijt een comité van professionals (illustratoren, grafici, landschapsarchitecten) dat het project ontwerpt op schaal, waarbij voor elke editie een ander thema wordt gekozen (herdenking van belangrijke gebeurtenissen, een land, een werelddeel, het wapenschild van een stad …).
Zodra het thema uitgewerkt is in de vorm van een maquette en symbolen, wordt het aantal bloemen berekend en worden de kleurencombinaties gekozen. Dan kunnen we de honderdduizenden snijbloemen die nodig zijn voor de compositie reserveren, héél lang op voorhand.
Enkele dagen voor de feestelijke opening wordt de tekening met een reusachtig doek van biokatoen op de kasseien van de Grote Markt geplaatst. Dan kan het werk beginnen.
Meer dan 100 vrijwillige tuiniers leggen de gigantische bloemenpuzzel in minder dan zes uur tijd. De dag voor de opening worden de ruimten tussen de bloemenmotieven opgevuld met rollen gazon. De bloemen staan zo dicht bij elkaar dat ze niet wegvliegen en dat ze hun eigen microklimaat creëren. Als het erg heet is, wordt het gazon wel gesproeid om te voorkomen dat het bruin wordt. Als het weer te vochtig is, dan kan het gras wel 4 à 5 centimeter groeien in drie dagen tijd. De bloemen blijven uit zichzelf fris en blijven gemakkelijk vier dagen mooi.
De eerste tapijten danken hun schoonheid en frisheid in grote mate aan de robuuste knolbegonia. Deze bloemsoort is oorspronkelijk afkomstig uit de Antillen en is bestand tegen alle weersomstandigheden: intense zon, krachtige wind, regen en koude. Het kleurenpalet van de begonia is ontzettend groot: van de helderste kleuren tot de meest delicate pasteltinten, over veelkleurige bloemen en witte die prachtig glanzen in de zon.
In de loop der jaren werd deze bloem echter zeldzamer. Vandaag zijn er in België nog maar acht grote producenten van deze soort, wat de makers van het Bloementapijt ertoe aanzette om meer en meer met andere variëteiten te werken. Naast de gebruikelijke begonia’s en dahlia’s zullen dit jaar chrysanten en euonymus (Japanse kardinaalsmutsen) in pot de Grote Markt van Brussel sieren. Ook deze twee soorten zijn allebei pareltjes van de Belgische productie van sierbloemen en -planten die al lang een internationale reputatie hebben verworven.
Het Bloementapijt vindt plaats in hartje Brussel, op de Grote Markt. Deze plek is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets of de auto.
Met een weekendbiljet van de NMBS reis je heen-en-terug in 1ste of 2e klas met een korting van 50%.
Plan je uitstap naar het Bloementapijt met de MIVB.
Er zijn meerdere Villo!-stations in de buurt van de Grote Markt.
Er is een parking dichtbij de Grote Markt: Interparking - Parking Grote Markt, Grasmarkt 104, 1000 Brussel.
Bloementapijt van Brussel
Stadhuis – Grote Markt
1000 Brussel
Ontdek het Bloementapijt 2022
& Persdossier
Ontdek het Bloementapijt 2018
& Persdossier
Ontdek het Bloementapijt 2016
& Persdossier
Ontdek het Bloementapijt 2014
& Persdossier
Ontdek het Bloementapijt 2012
& Persdossier
Ontdek het Bloementapijt 2010
Ontdek het Bloementapijt 2008
Ontdek het Bloementapijt 2006
Ontdek het Bloementapijt 2004
Ontdek het Bloementapijt 2002
Ontdek het Bloementapijt 2000
Ontdek het Bloementapijt 1998
Ontdek het Bloementapijt 1996
Ontdek het Bloementapijt 1994
Ontdek het Bloementapijt 1992
Ontdek het Bloementapijt 1990
Ontdek het Bloementapijt 1988
Ontdek het Bloementapijt 1986
Ontdek het Bloementapijt 1980
Ontdek het Bloementapijt 1979
Ontdek het Bloementapijt 1976
Ontdek het Bloementapijt 1971